Tilastot ja analyysit suomenhevosten ja lämminveristen suvuista


Teemme erilaisia tilastoihin ja muuhun dataan perustuvia analyysejä ja selvityksiä suomenhevosten ja lämminveristen suvuista. Selvityksen tai analyysin aiheena voi olla esimerkiksi se, minkäsukuiset tammat ovat sopineet parhaiten jollekin tietylle oriille.

Laajemmista sukuanalyyseistä esimerkkinä on Hevoskasvatus 2014 -kirjan juttua varten tehty tilasto isäorinimien esiintymistiheys nykyhevosten sukutauluissa.

Laajempien analyysien lisäksi teemme analyysejä ja esityksiä myös yksittäisten hevosten suvuista, esimerkiksi kotisivuja varten. Mallina on sukuselvitys Mäntymäen Patun suvusta.

Teemme myös peruselvityksiä suvuista ja emälinjoista sekä vanhoille suomenhevosille että nykysuomenhevosille ja lämminverisille. Kirjoitamme sukutauluja ja emälinjoja myös html-koodiksi kotisivuille lisäämistä varten.


Wanhat suomenhevossuvut

Onko isovanhemmillasi, kotitilallasi tai jollain tutulla tai sukulaisellasi ollut suomenhevonen, jonka suvun haluaisit saada selville? Kiinnostaisiko sinua tietää, jatkuuko sama emälinja nykypolviin asti? Tai haluaisitko saada selville esimerkiksi kaikki pappasi kasvattamat hevoset?

Vanhojen kantakirjojen ja muun vanhemman hevoskirjallisuuden perusteella voimme päästä jonkun tietyn hevosen tai vaikkapa talon koko hevoskannan jäljille.

Etsimme myös hevosystäväinseuroille tai muille yhdistyksille esimerkiksi toiminta-alueen kantakirjausnäyttelyiden ajankohtia tai selvitämme alueen vanhaa hevoskantaa. Mikä tahansa vanhempi suomenhevosiin ja sukuihin liittyvä asia on kyseessä, kysy osaisimmeko auttaa!


Sukuselvitykset

Sukuselvitys sisältää hevosen tiedot (mm. syntymävuoden, kasvattajan, värit ja merkit, mahdolliset kantakirjaustiedot sekä muut yksityiskohdat), mahdollisuuksien mukaan hevosen jälkeläistiedot sekä mahdollisimman täydellisen 5-polvisen suvun. Esimerkkinä sukuselvityksestä on tamma Hilkari.

Sukuselvitystä varten tarvitsemme pohjatiedoiksi hevosen nimen, mahdollisen kantakirjaus- tai rekisterinumeron, omistajan nimen tai hevosen syntymävuoden - mielellään tietysti kaikki edellämainitut. Mitä enemmän tietoja saamme, sen varmempaa hevosen löytäminen on. Koska ennen nykymuotoista rekisteröintiä (eli vuotta 1971) hevosten löytyminen on pääosin kantakirjojen varassa, joten täyttä takuuta hevosen löytymisestä emme voi antaa kuin siinä tapauksessa, että se on kantakirjattu.

Sukuselvityksen hinta on 20,00 €. Mikäli emme hevosta löydä, veloitamme vain 5,00 €. Toimitamme selvitykset joko sähköpostitse (jolloin voimme muuttaa ne tarvittaessa myös kotisivuille sopivaan html-muotoon) tai postitse juhlavalle pohjalle tulostettuna - sukuselvitys sopii siis vaikka tauluksi seinälle.

Emälinjaselvitykset

Emälinjaselvitys sisältää sukutietojen lisäksi hevosen emälinjan kaikki tuotokset. Esimerkkinä emälinjaselvityksellä laajennetusta suvusta ovat tamma Höpinä sekä tamma Lessu, jonka emälinja on jatkunut nykypäiviin asti, tosin ei Lessun itsensä kautta.

Emälinjaselvityksen hinta on 25,00 € (ei alv:tä). Myös emälinjaselvitykset on mahdollista toimittaa joko postitse tai sähköpostitse.

Muut selvitykset

Mikäli tiedät esimerkiksi pappasi olleen tuottelias kasvattaja, voimme etsiä hänen kaikkien (kantakirjattujen) kasvattiensa tiedot. Voimme etsiä myös jonkin kunnan tai alueen kantakirjauksia ja poimia samalla joukosta parhaita tammoja tai oriita. Hinta määräytyy työn laajuuden mukaan ja riippuu myös siitä, missä muodossa tulokset halutaan, eli kuinka paljon kustakin hevosesta otetaan tietoja selville.

Lähteet

Lähteinä etsinnässä käytämme pääosin vanhoja kantakirjoja sekä muuta hevoskirjallisuutta, joista tärkeimpiä teoksia ovat mm. 1940-luvulla ilmestyneet Suomalaisia kantakirjaoriita I ja II -teokset, tähtijuoksijakoonti 2147 tähteä, Suomalaisia valiohevosia -julkaisu sekä vuosisadan alun Tilastolliset taulut. Koko lähdeaineisto löytyy kirjalistasta